Followers

Monday, 18 February 2013

kuih yang ku beri nama 'kacang crepe shushi'


kacang hijau yg lebihan dari buat bubur kenduri haritu ada banyak lagi
so, saya pun rajin la nak buat kuih
tapi x fikir nk buat kuih ape
just amik kacang 
separuhnyer
rebus sampai empuk n letak gula jer
pastu masak sampai kering
separuh lagi masak bubur kacang hijau + beras hitam

mula2 ingat nak buat kuih kacang yg celup tepung tu
dah buat dah adunan tepung tu
tapi malas pulak nak goreng sebab dah malam
jadi sumbat la dalam peti dulu skali ngan kacang nyer

esok paginyer plak baru kuarkan
tapi cam malas la plak nk gentel2 bulatkan kacang tu

hmm pikir2
buat je la lempeng n makan ngan kacang camtu jer

masa buat tu
terfikir plak nak buat nipis2 macam buat kulit durian crepe tu
pastu dah siap kulit
rajin plak g tambah kacang n gulung2



so jadi la camni


pastu potong-potong biar sama saiz



make sure guna pisau tajam baru cantik..kalau x jadi camni lah.. macam dipotong ngn gergaji..huhu



ni la rupe dalmnyer lepas dipotong


susun dalam pinggan cantik2 pastu amik gambar.. kata nk letak dalam blog kannn






maka jadilah kuihku yang dinamakan 'KACANG CREPE SHUSHI'


No comments:

Post a Comment