bahan2:
1 kg gandum cap 1 malaysia..hihi
1 tin susu cair
2 biji telur
1 jug air.. lupa nak sukat brape liter =)
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
botol muncung 3
cara2:
masukkan semua bahan2 sekali harung..pastu kacau sebati
ni kerja orang malas.. jangan tiru
kalau boleh, pukul la dulu telur tu, pastu baru masukkan bahan2 satu persatu
masukkan air tu sampai kepekatan yang sesuai
agak2 je la..hehe
tapis untuk hancurkan tepung yang berketul-ketul tu
nak elakkan dari botol tersumbat nt
dah tapis, masukkan dalam botol ni
guna botol ni lagi senang, x de nak tumpah-tumpah masa nak 'menjala' nt
pastu 'jala' lah atas kuali leper
bentuk ikut suka hati nak bulat ke petak ke
dah masak tu.. lipat2 n gulung
tadaa.. dah siap
pastu g buat kuah nak makan ngan roti jala nih
gulai ke serawa ke.. pape pun boleh
=]
Sedapnya... kakak kalau roti jala tak cukup segulung-dua. Mesti nak kena 4-5 gulung baru puas hihi..
ReplyDeleteouhh sedap mkn ngn serawa duyan
ReplyDeletethe most cutest roti jala!! yumm.... :)
ReplyDeleteSalam kenal.. Wah senang jer kan.. =D
ReplyDeleteSalam. Corak roti jala itu kelihatan kemas..
ReplyDeleteErmm sedapnya...
cantik plak bila bt petak2 cmtu =) pasti sedap bila mkan dgn kari n kuah lemak manis
ReplyDeletedaebak meri
ReplyDeletedtg singgah n follow.... lama xmkn roti jala
ReplyDelete